8. marts 2012: Mød Haja Chendeka

I anledning af 8. marts 2012 – Kvindernes International Kampdag, vil jeg dele Haja Chendekas 3 minutters dokumentarfilm, der handler om hendes 10-årige datter Aminata. Siden at I i går begyndte, at interessere jer for konflikter i Afrika, (KONY 2012) vil jeg spinde lidt på den tråd. Ikke at dette bliver halvt så viralt som KONY 2012, til gengæld skal jeg gøre det forholdsvis kort.

Jeg arbejder i Afrika. Ikke til daglig forstås, men ligesom Russell rejser jeg af og til kontinentet med den røde jord. Dog er det ikke så “bang, bang jeg er på forbryderjagt-agtigt”, som når Russell tager til Norduganda for at interviewe børnesoldater og jagte krigsforbrydere, når jeg er afsted. Jeg har heller ikke et barn, jeg kan trække op af hatten for at få dig til at læse videre eller se filmen om Aminata. Nææ, jeg arbejder med at ‘empower’ kvinder til at tro på sig selv, tage stilling og deltage aktivt i deres lokalsamfund.

Ligesom Russell bemytter jeg mig af filmmediet, men det handler ikke så meget om mig mere om dem. Helt grundlæggende giver jeg videokameraet til de kvinder, jeg arbejder med. Lærer dem, hvordan de bruger det og fortæller en historie. Det er den korte version, den lange kommer i det speciale, jeg er ved at skrive.

Jeg synes, at Hajas film er et godt eksempel på, at hvis man giver redskaber til folk, der ellers er uden forudsætninger for at deltage – både lokalt og globalt, så skal de nok finde ud af benytte sig af de redskaber. Aminata er Hajas film, hendes idé og hende der har holdt kameraet. Det er hendes stemme, og den er vigtig, fordi – og der er jeg enig med Russell – uanset hvor i verden du er født, har du betydning.

Haja er opvokset i Sierra Leone, et land der ligesom Uganda har været plaget af borgerkrig. Det er fortid nu, men det ændrer ikke på, at Haja mistede det meste af sin skolegang, har levet på flugt og i en flygtningelejr i nabolandet Guinea. I dag er hun tilbage i sin fødeby Koidu, hvor hun arbejder i et skrædderkollektiv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s