Ta’ på USA’s længste, højeste og hurtigste svævetur i bjergene

Artikel bragt i JP:Nordamerikas længste, højeste og hurtigste svævebane ligger blot et par timers kørsel fra New York City og adrenalinkicket, der venter for foden af bjerget, er køreturen værd, samt en god mulighed for at kombinere Manhattans storbyvibes med en vild oplevelse i naturen.


Hunter Mountain, New York: Turguiden Tim Garron har spændt de to første ’svævere’ fast til de 975 meter lange parallelle metalwirer. I den anden ende står turens to andre guider, Ben Hamilton og Kevin Maloney klar til at tage imod og hjælpe med at bremse. Tim taler i walkie talkien:
»Svævebane klar!«
»Svæv derudad« lyder det tilbage, og Tim tæller ned: »1,2,3 nu.«
De to deltagere løber ud over rampen og folder sig derefter sammen som to kanonkugler for at få mest muligt fart på. De når op på omkring 60 km/t., og turen over til den anden side varer cirka et minut.
Himmelen er blå, og solen skinner, men der er også en del vind i Hunter Mountain den dag, hvor Jyllands-Postens udsendte kaster sig ud på Nordamerikas længste, hurtigste og højeste svævebanetur. Blæsten har betydning for, hvor hurtigt man kan flyve, og det mærker man ude på midten af turen. Vinden får for det første svævebanen til at gynge ekstra, og det kræver særligt mod at åbne øjnene og kigge ned i dalen 200 meter under én. For det andet er det modvind, så det er vigtigt at blive ved med at holde benene oppe under sig for at bevare farten og nå hele vejen over til den anden side. Til gengæld er der medvind på svævetur nummer to, der går i modsat retning.

Det er langt fra alle af de 12 deltagere på denne tur, som når over til den anden side, og så må en af guiderne i aktion. Ben spænder sig selv fast til wiren, firer sig ud til den uerfarne svæver, hægter sig fast til vedkommende og firer sig tilbage som en abekat i et klatrestativ.

New York Zipline Adventure skriver på deres hjemmeside, at Sky Rider-turen ikke er for hvem som helst, og den advarsel er ikke for sjov. Hvis man har højdeskræk eller af andre grunde godt kan nøjes med mindre, så skal man vælge den kortere svævebanetur med navnet Mid Mountain. Den er også velegnet til familier med yngre børn. Dog skal man være lidt tålmodig, da der kun er en metalwire per svævebane, og det derfor tager længere tid at få alle 12 deltagere fra træ til træ. Til gengæld er det en tur, som alle og enhver kan klare uanset fysiske forudsætninger – modsat Sky Rider turen, der kræver lidt mere af mennesket, der svæver. Mave og lårmuskler bliver sat på prøve, når man skal holde sig selv foldet sammen som en kanonkugle i et minuts tid.

Efter de to første svævebaner er gennemført pumper adrenalinen i kroppen. Den tredje svævebane er ikke særlig lang, til gengæld går det lynstærkt, fordi den går stejlt nedad.
Forude venter en hængebro. Enhver med højdeskræk vil vide, at denne type bro er mere end nok til at aktivere angsten for højder. Broen er konstrueret af metalplader med huller, og gelænderet består af tynde metalwirer, så kan man kan kigge lige ned igennem broen. Oveni det gynger den naturligvis, når 12 personer vover sig ud på den på samme tid, men der er ingen vej tilbage.

Heldigvis er der én anden udvej. Man kan nemlig også tage en såkaldt ’zapline’, der er en svævebane, hvor man skal bruge mere af sin egen kraft for at komme over på den anden side. De sidste to svæveture byder på mere fart og et twist, hvor man bliver skudt frem og tilbage som en yoyo og til sidst ender ude på midten af wiren. Her bliver en trappe kørt hen til én så man kan komme ned på jorden. Tre timer og seks svæveture senere er alle tilbage for foden af bjerget, sultne, tørstige og trætte.
Pris for turen:
89$ (circa 463 kr.) for Mid Mountain og 119$ (circa 619 kr.) for Sky Rider turen.

De højeste, længste og hurtigste svævebaner i verden
I Sydafrika ligger verdens længste enkeltstående svævebane, men når man ser på steder, der tilbyder en decideret svævebanetur med flere svævebaner i træk, så er Sky Rider-turen i Hunter Mountain, ifølge Bradd Morse, der har bygget svævebanerne i Hunter Mountain den anden største i verden og den største i Nordamerika. Du kommer på i alt seks svæveture (inkl. zapline) og i alt er turen 3,6 km lang. http://www.ziplinenewyork.com/

I Europa finder du den største svævebanetur i Italien, hvor du kommer på en 3 km lang tur og prøver i alt 10 svævebaner. http://www.adrenalineadventures.it/
I Danmark er svævebanerne også godt på vej til at blive en succes. I Svendborg ligger Gorilla Park, der kombinerer svævebaner med klatring. Til næste år vil de bygge seks nye svævebaner, der tilsammen bliver over 1 km. lang og dermed bliver Danmarks længste svævebanetur. http://www.gorillapark.dk/

Rejsen dertil:
Bil: Svævebanen ligger ved Hunter Mountain, som er en del af skiområdet the Catskills  Mountains beliggende 160 km nord for Manhattan. Den nemmeste måde at komme derop er ved at leje en bil. På http://www.vroomvroomvroom.com/ kan du samlet søge priser på forskellige biludlejningsfirmaer.
AVIS har en billigere pris til udenlandske statsborgere, og derfor kan man ofte få en god aftale hos dem. Du skal blot angive, at du er dansker, når du bestiller online og medbringe (dansk) pas og kørekort, når du henter bilen.

Bus: Der kører en offentlig bus fra Port Authority Terminal i New York City tre gange dagligt, den tager 3,5 time og koster 69$ (cirka 359 kr.) for en returbillet. Du bliver sat af i den lille landsby Hunter. Derfra er der 1 km til svævebanen. De fleste hoteller og restauranter ligger noget længere væk. Der er ét taxaselskab i området, og det kan kontaktes på telefon (+1) 518 589 6533.
Bestil din busbillet her: http://www.trailwaysny.com/

New York Zipline Adventure Tours har sponsoreret svævebaneturen for Jyllands-Posten. http://www.ziplinenewyork.com/
Spisning og overnatning
Hunter by byder ikke på de store kulinariske oplevelser. Til gengæld byder nabolandsbyen Tannersville på både mexicansk, et steak house og flere caféer. Byens ældste og måske mest interessante restaurant er 40 år gammel og hedder Last Chance Restaurant & Cheese. Her er der, som navnet antyder, et imponerende osteudvalg (inklusiv dansk Fløde Havarti.) Desuden byder baren på 300 forskellige slags øl, der er placeret i alfabetisk orden i køleskabet.
Centrum af Tannersville består af en hovedgade på omkring 500 meter, hvor alle butikker og restauranter er placeret. Landsbyen er nem at genkende, da mange af husene er malet i gule, røde, orange, grønne og blå pastelfarver. En ældre dame, som bor i området besluttede at donere nogle af sine penge til maling af de mange nedslidte træhuse. Den eneste betingelse var, at kvinden ville have lov at bestemme farverne.

På hjemmesiden http://www.huntermtn.com/huntermtn/resort/lodging/area-hotels.aspx kan du finde en liste over hoteller i byen. Priserne ligger fra cirka 80$ (circa 416 kr.) og op. I sommer- og vintersæsonen er mange af hotellerne fuldt bookede i weekenderne.
Andre aktiviteter i Hunter Mountain
Man kan nå frem og tilbage på én dag, men hvis man er til natur- og udendørsaktiviteter kan det godt betale sig at tage en overnatning eller to. Som nævnt ligger svævebanen i et skiområde, og skisæsonen er fra december til marts. Året rundt kan du hike i bjergene, vandre ud til New Yorks højeste vandfald eller tage en ridetur.
Læs mere på http://www.huntermtn.com/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s